Valiska & Zenjungle: A Changing Light // Συγκινητική σύμπραξη

A Changing Light
                  [Flaming Pines, 2014]

Μετά το πέρας των πρώτων αναγνωριστικών επαφών με το περιεχόμενό του και πιο συγκεκριμένα, τις στιγμές κατά τις οποίες εμβαθύνεις στο «σύμπαν» του, διαπιστώνεις πως το A Changing Light αποτελεί προϊόν μιας από τις πλέον ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συμπράξεις του 2014.

Μιας σύμπραξης, υπό τη σκέπη της οποίας εκδηλώνονται δύο αλλιώτικες μεταξύ τους, μα με ορισμένες κοινές προσλαμβάνουσες και συντεταγμένες, προσωπικότητες. Στο ένα άκρο της αλληλεπίδρασης που συντελείται εδώ, εντοπίζουμε τον προερχόμενο από την Αθήνα δημιουργό Φίλιππο Γαρδέλη,  ο οποίος υιοθετεί το προσωνύμιο Zenjungle για την υποστήριξη των ηχητικών του εγχειρημάτων. Στο άλλο άκρο, βρίσκεται ο, επίσης, δημιουργός Krzysztof Sujata, που εκφράζεται επί του ήχου χρησιμοποιώντας το όνομα Valiska και ως έδρα του το Calgary του Καναδά. Αμφότεροι, παρουσιάζουν μια παραγωγικότητα που ενέχει και αξιοπρόσεκτη αποτελεσματικότητα. Κι αυτό, διότι σε λιγότερο από μια πενταετία, με σημείο «μηδέν» το 2010, έχουν εκδώσει πάνω από δέκα έργα έκαστος, τα οποία συνοδεύονται από ένα επαρκώς υψηλό ποιοτικό ελάχιστο.

Κατά τη διάρκεια του EP τους A Changing Light, oι δυο τους ξεδιπλώνουν μια μυσταγωγία σε τέσσερα μέρη και εικοσιέξι λεπτά, στο επίκεντρο της οποίας τοποθετούν ηχητικά «περιβάλλοντα» που «τρέφονται» από και προκαλούν συναισθηματικές φορτίσεις, με τρόπο πηγαίο και μεθοδικό. Με την απουσία ανθρώπινης φωνής, τον Zenjungle (όπως στο εφεξής θα αποκαλώ τον Γαρδέλη) στις κιθάρες, το τενόρο σαξόφωνο, τα συνθεσάιζερ, τις λοιπές επιτόπιες ηχογραφήσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (τα… field recordings) και τους γενικότερους βόμβους, και τον Valiska (Sujata) στο πιάνο και τα συνθεσάιζερ, εκδηλώνονται τούτες οι συνδιαλλαγές ηχητικών συχνοτήτων. Συνδιαλλαγές, οι οποίες μέσα από την αυτοσχεδιαστική ambient-με την ευρεία έννοια του όρου- λογική τους εξωτερικεύουν μια απρόσμενη αμεσότητα και μια ισομερή κατανομή της προσοχής των συντελεστών τους ανάμεσα στην οδό επίτευξης του τελικού αποτελέσματος και στο ίδιο το τελικό αποτέλεσμα. Κανένας από τους προαναφερθέντες μουσικούς, δεν προσιδιάζει σε εκείνους τους πειραματιστές που αφήνονται στις αυτοσχεδιαστικές τους ορμές, αδυνατώντας να καταλήξουν σε ένα συνεκτικό και αρμονικό αποτέλεσμα.

Ο τίτλος τού παρόντος δημιουργήματος του ντουέτου «μας», είναι σκοπίμως επιλεγμένος από τους ίδιους και εμπνευσμένος σε μεγάλο βαθμό από το ποίημα The Changing Light του Lawrence Ferlinghetti. Συγχρόνως, είναι ένας τίτλος καθόλα κατάλληλος για όσα λαμβάνουν χώρα στο πόνημά τους, συμβολίζοντας τις συγκινητικές μεταβάσεις από τις ψυχρές στις θερμές αποχρώσεις της ατμόσφαιρας, από το φυσικό στο τεχνητό, από το θόρυβο στη μελωδία, από τη νευρικότητα στη νηνεμία, από τη στοχαστικότητα στην εκτόνωση των σκέψεων, από την τραχύτητα στη γυαλάδα… Σε κάθε στιγμιότυπο του δίσκου, οι Zenjungle και Valiska αντιμάχονται εμπράκτως τη στατικότητα. A Changing Light, πράγματι…

Πιάσε το νήμα της ακρόασης από το “Derive”, στο οποίο τη ζεστή μελαγχολία των αναπτύξεων του πιάνου διαπερνούν επίμονοι κρότοι, παράσιτα και βόμβοι, για να μεταφερθείς στον καθηλωτικό λυρισμό του “Seawards”, με φόντο από μοτίβα θορύβου επί του οποίου δρουν κιθαριστικοί (με εφέ από pedals) ελιγμοί και σπαραγμοί εκ του σαξοφώνου. Τρίτη «στάση», η σαγήνη που απλώνουν στο “Nightwinds” οι πνευστές κλιμακώσεις του Zenjungle στο σαξόφωνο, πλάι στις πηγαινοερχόμενες νότες της κιθάρας και των πλήκτρων. Μα για σταθείτε: ο δίσκος δεν μοιάζει να φτάνει σε κάποιο προορισμό, αλλά μας καθοδηγεί σε ένα ακόμη πέρασμα (“Passage”), υπό ένα καθαρτικό wall of sound από πάσης φύσεως drones και θραύσματα μελωδιών. Μπείτε…

ΥΓ: Οι ηχογραφήσεις του δίσκου πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Calgary.

———
8/10
———

|>| Στήσε αυτί |<|

One thought on “Valiska & Zenjungle: A Changing Light // Συγκινητική σύμπραξη”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s