Zenerik: Krautjazz ελευθεριότητα

zenerik yenesis

Αυτό που εντυπώνεται αβίαστα στο μυαλό καθώς περνούν από μπροστά σου οι ηχητικές επιδόσεις των Zenerik κατά τη διάρκεια του προ διετίας ντεμπούτο LP τους (κι ένα από συναρπαστικότερα εγχώρια άλμπουμ του 2015 για τη Δισκοπάθεια), Yenesis, είναι η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τις ιδιαιτερότητες όχι μόνο της κάθε σύνθεσής τους ξεχωριστά, αλλά κι εκείνες που αφορούν τα διαδοχικά μοτίβα μέσα στην εκάστοτε σύνθεση.

Με υβριδική jazz-rock αισθητική, προοδευτική λογική και συγκρατημένη αναρχία που αγκαλιάζουν τις μουσικές μνήμες της Ηπείρου, το Bitches Brew στυλ του Miles Davis και τις free jazz παραφυάδες, την ευρύτερη ψυχεδελική θεώρηση στην prog rock νοοτροπία των ’70s και την krautjazz παρακαταθήκη της ίδιας δεκαετίας (βλέπε σχήματα όπως οι Annexus Quam, οι Out Of Focus και οι Cornucopia), καταλήγουν εκστατικά σε απρόοπτες κλιμακώσεις. Στα πέντε μέρη που ορίζουν το Yenesis, γινόμαστε κοινωνοί μιας ελεύθερης εκφραστικότητας που σε απορροφά τόσο στις ενδοσκοπήσεις, όσο και στις εκρήξεις της.

Το γκρουπ απαντά, μέσω της Λίνας και εμπνεύστριας του πρότζεκτ, στις ερωτήσεις της Δισκοπάθειας, δίνοντας μερικές κατευθυντήριες γραμμές για το ποιόν του.

Πότε και σε ποια πόλη πατήσατε το κουμπί της εκκίνησης για το πρότζεκτ σας;

Το κουμπί εκκίνησης πατήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και τελείωσε τον Ιούνιο του 2013 στην Αθήνα.

Από πού πηγάζουν τα ερεθίσματα που διαμόρφωσαν κατά κύριο λόγο τον ηχητικό σας προσανατολισμό;

Τα ερεθίσματα που διαμόρφωσαν τον ηχητικό μας προσανατολισμό είναι η παράδοση, η τζαζ, η blues, η ψυχεδέλεια και η πρωτοπορία.

Δίνετε την εντύπωση ενός σχήματος που επενδύει στην ποικιλομορφία, διότι δεν επικεντρώνεστε στο να αποδώσετε εντός ενός συγκεκριμένου μουσικού πλαισίου. Τι σας ωθεί να εμφανίζεται αυτή η συμπεριφορά;

Η ελευθερία κατά κύριο λόγο. Μας αρέσει η μουσική να έχει αυτά τα στοιχεία του απρόοπτου και του άναρχου ώστε να μην περιορίζεται σε συγκεκριμένες φόρμες και καλούπια.

Πίσω από τις συνθέσεις του παρθενικού σας άλμπουμ υφίστανται κάποιες ιστορίες/αφετηρίες, ή όλες τους αποτελούν εξ ολοκλήρου προϊόν αυτοσχεδιασμού;

Το άλμπουμ είναι καθαρά βιωματικό. Στην Ελλάδα της τελευταίας πενταετίας, όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αιφνίδιες και δύσκολες καταστάσεις. Κάπως έτσι, μετά από ένα προσωπικό σοκ, έγραψα και το yenesis. Με τη βοήθεια φίλων και με περιορισμένα μέσα προχωρήσαμε στην ηχογράφηση του.

Τα πέντε κομμάτια είναι μια αλληλουχία συναισθηματικων καταστάσεων ύστερα από ένα προσωπικό σοκ: Fear, Confusion, Realization, Acceptance, Deliverance. Μια απόπειρα αυτοανάλυσης. Μια εφιαλτική διαδρομή απορρύθμισης και ανασφάλειας, που κορυφώνεται στο τελευταίο track όπου τα σπασμένα κομμάτια σιγά-σιγά μαζεύονται, η δομή και η αρμονία επανέρχονται και τα συναισθήματα γίνονται οριακά θετικά.

Τι μηνύματα μεταφέρει ο τίτλος του δίσκου σας “Yenesis”;

Έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με αυτό που ονομάζουμε δημιουργία και σε όλες τις εκφάνσεις της.

Νιώθετε όμορφα μέσα σε μια τζαζ ελευθεριότητα, σαν αυτή που κάνει την εμφάνισή της στο ντεμπούτο LP σας; Σας παρέχει αυτή η ελευθεριότητα ανοιχτό πεδίο δράσης, λειτουργώντας ως εφαλτήριο;

Ναι, μας αρέσει η ελευθεριότητα αυτί γιατί δεν μας περιορίζει σε κανόνες με αποτέλεσμα να δημιουργούμε την δική μας μουσική και τον δικό μας ήχο.

Στο ύφος σας συναντά κανείς παραστάσεις και μνήμες από την γερμανική ηχητική πραγματικότητα των ‘70s (krautrock/kosmische music κλπ). Υπάρχουν καλλιτέχνες/σχήματα και δίσκοι αναφοράς για σας που εντοπίζονται σε αυτήν (την πραγματικότητα); Θα βάζατε το πρόθεμα kraut δίπλα σε αυτή της jazz για να χαρακτηρίσετε το στυλ γραφής σας;

Πολλοί μας λένε ότι ο ήχος μας είναι κοντά σε αυτά τα είδη μουσική. Εμείς αγαπάμε την καλή μουσική και της καλές ιδέες, όπως ο Στόκχάουζεν, Amon Düül, Embryo, Out of Focus κλπ. Δεν ξέρουμε αν θα βάζαμε το πρόθεμα kraut δίπλα σε αυτό της jazz για να αυτοπροσδιοριστούμε, σίγουρα όμως αυτό που επιδιώκουμε φυσικά είναι μια αυθεντική, βιωματική κατάθεση.

Τι σημαίνει να δραστηριοποιείται κανείς καλλιτεχνικά σε μια περίοδο εκτεταμένης ύφεσης σαν και αυτήν που διέρχεται η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες (χώρες);

Το μόνο σίγουρo είναι οι πάρα πολλές δυσκολίες. Δυσκολίες πάσης φύσεως από οικονομικές μέχρι ψυχικές, που σημαίνει ότι με ένα πολύ μικρό budget να πρέπει να παράξεις ένα έργο και μέσα σε μια ατμόσφαιρα όχι και τόσο ευνοϊκή εντός και εκτός συνόρων.

Πως διαφαίνεται το μουσικό τοπίο στη χώρα και τι ανταπόκριση προσδοκάτε να συναντήσει ένας δίσκος όπως ο δικός σας που ξεφεύγει απ΄ τα mainstream πλαίσια;

Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι αναζητούν αυτό που θα λέγαμε την «ουσία» των πραγμάτων και όχι το περιτύλιγμα, για αυτό και βλέπουμε να ξεπηδούν αρκετές καλές δουλειές και τον κόσμο να ανταποκρίνεται σε αυτές. Ελπίζουμε στο σωστό ένστικτο του κόσμου.

Ποιο format ήχου σας αντιπροσωπεύει περισσότερο και γιατί;

Προτιμούμε το βινύλιο και για αυτό το εκδώσαμε και στα δύο format, βέβαια υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή για όποιον ενδιαφέρεται. Μας αρέσει ηχητικά και αισθητικά το βινύλιο πάρα πολύ, μιας και είμαστε και εμείς συλλέκτες βινυλίων, όμως έχουμε ζήσει το μεταβατικό στάδιο του αναλογικού σε ψηφιακό ήχο και επειδή η χωρητικότητα του δίσκου είναι μικρότερη το εκδώσαμε και σε CD με 3 extra tracks.

|>| Στήσε αυτί |<|

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s